PDA

View Full Version : Probleme performante sistem



Diesel
13-02-2008, 11:46 PM
Va cer ajutor in legatura cu o problema a PC-ului meu pe care nu reusesc in nici un fel sa o rezolv: orice joc pe care-l rulez, ca e Counter Strike sau NFS Pro Street, cam la fiecare jumatate de minut imi incetineste foarte foarte mult, timp de cateva secunde, dupa care jocul ruleaza ok (chiar si cu setari date la maxim la Pro Street), dupa care iar se impotmoleste si tot asa.

Problema asta o am DOAR la jocuri, ca in rest, sistemul merge perfect - randeaza bine, duce multe poligoane in viewport in Max, multitasking fara probleme etc.

Sistemul are urmatoarea configuratie:
-placa de baza Asus M2N-X pe AM2
-AMD Athlon X2 6000+
-2 GB DDR2 800MHz
-HDD Western Digital 160GB pe SATA1
-placa video 8800 GT de 512MB, pe 256 biti (producator-ASUS)
-sursa de 450W

Dintre componentele de mai sus, toate sunt noi, in afara de hard, care are 3 ani.
Mentionez ca problema cu incetineala in jocuri am simtit-o si inainte sa-mi cumpar 8800 GT-ul, cand aveam in carcasa un Radeon X700 de 128 MB.

Din cate imi dau seama, problema asta a inceput dupa ce am trecut la placa de baza noua, la procesorul nou si la RAM-ul nou.

Am inceput prin a instala ultimii driveri pt placa de baza si pt placa video, am incercat si vreo doua softuri de optimizare a performantei dual core-ului, am reinstalat Windows-ul (pe care nu-l reinstalasem cand am trecut la noile componente), am incercat cu modificari la memoria virtuala... absolut nici un rezultat.

Cel mai repede situatia se strica in NFS Pro Street(indiferent de nivelul setarilor grafice), episoadele cu icetineala incepand cam din primul minut de joc; pe locul 2 e Counter Strike-ul, in care treaba se strica cam dupa doua-trei minute de joc, iar pe locul 3 e NFS Carbon(setari grafice la maxim), in care treaba se strica dupa vreo 5-10 minute de joc. Daca e sa dau Alt+Tab sa verific temperaturile la placa video, procesor si hard, imi arata ca totul e in regula.


Va rooog, ajutati-ma, please VA, pimp my PC! :cry: :cry:

Diesel
14-02-2008, 01:12 AM
Inca un lucru: poate sa-mi zica cineva care foloseste programul nTune pt placa video, cum anume fac sa-mi apara acel meniu popup, care in mod normal sta in bara, din care imi setez turatia la ventilatorul placii video, plus overclockingul si altele. Ieri imi aparea, azi nu mai doreste sa apara.

Shinro
14-02-2008, 03:02 AM
Sistemul are urmatoarea configuratie:
-placa de baza Asus M2N-X pe AM2
-AMD Athlon X2 6000+
-2 GB DDR2 800MHz
-HDD Western Digital 160GB pe SATA1
-placa video 8800 GT de 512MB, pe 256 biti (producator-ASUS)
-sursa de 450W

Din cate imi dau seama, problema asta a inceput dupa ce am trecut la placa de baza noua, la procesorul nou si la RAM-ul nou.


Nu neaparat in ordinea asta, insa oricum le iei, personal as reduce problema ta la bios, setari bios si/sau memorii.

1)AMD-ul are setari de power savings& FSB stepping(adica reduce frecventa busului si a procului in final cand nu e folosit). Setari care le poti face din bios si care e posibil sa nu fie ok implemetate (doar e Asus). Cu siguranta are, dar cum sunt Intel user, nu stiu care sunt, documenteaza-te si incearca cu setarile alea Disabled.

2)-Cu placile de baza Asus nu m-am impacat niciodata, un lucru stiu si de fapt e general, un cliseu pt userii Asus - update de bios. http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us&model=M2N-X, dar ai grija cum il faci, fara alte programe in memorie, fara AntiVirus &such, downloadeaza, exit all din tray, opreste internetul, daca nu ai ultima versiune de bios bineinteles.
Si misca-te rapid sa nu pice curentul cat faci operatia de update (bine poate ai UPS).
Asus intotdeauna a avut probleme cu biosurile si cu incompatibilitatile cu memoriile. Nu cred ca exista o placa de baza care sa o fi scos-o cu un bios perfect si care sa nu aiba 70k update-uri de bug fix-uri. De aia am si revenit la Gigabyte.
-Memoriile si setarile. Memoriile tale au radiatoare pe ele? Este posibil sa se incinga prea mult ORI ... revenim la bios, setarile/incompatibilitatile biosurilor Asus.

slay3r04
14-02-2008, 11:03 AM
fa si tu un 3d mark si vezi daca se blocheaza la ala. te-ar putea ajuta sa localizezi problema , daca e de cpu , de gpu ...

Diesel
14-02-2008, 01:26 PM
Multumesc de informatii; ultima speranta e cu update-ul la BIOS.
Am facut un stress test de 10 minute, care vine pe cd-ul placii video si a iesit ok...urmeaza 3dmark-ul, sa vad ce scoate la iveala.

slay3r04
14-02-2008, 01:29 PM
mai incearca orthos pentru procesor sau prime95. si memtest pentru memorii. Sa le lasi mult, cel putin o ora la cpu si un full pass la memorii. Sursa de care ai ? e de firma ? asigura-te ca ai conectata alimentarea suplimentara la placa video.

Shinro
14-02-2008, 09:09 PM
Sincer sa fiu eu eliminasem sursa de pe lista, ma gandisem ca daca x700 care nu are nevoie de alimentare suplimentara precum 8800(care nu porneste fara ea), deci cum x700 consuma mai putin si aveai aceeasi problema, "pica" sursa, insa nu e asa.
Sursa ta este de 450W si sincer destul de aproape de limita de 425W recomandata de producatorii de placi video 8800, insa nu e vorba doar de putere.
E vorba si de tensiunea furnizata de sursa, tensiune care se reflecta in tensiunile de pe proc, memorii, PCIX etc.
Sursa ta face fata consumului si as zice ca face fata pt ca daca nu facea fata sistemul se reseta sau apareau BSD-uri(asta se intampla in general), dar tensiunea furnizata ramane constanta in limita intervalului de functionare normala? Daca tensiunea fluctueaza aiurea cu siguranta fluctueaza si performanta si apar si gatuirile pe care le-ai descris.
Singura pe care poti cu siguranta sa o scoti din ecuatie este placa video, pt ca asa cum ai zis aveai problema asta si cu placa video veche.
Mai ar fi niste cauze, dar pana una alta, update de bios, care oricum este singura varianta care nu implica schimbari hardware si pe urma vezi daca este sursa sau altceva.
Preferabil ar fi sa te documentezi si ce face fiecare optiune din biosul tau, stiu din proprie experienta ca modurile default si autodetect din bios, nu sunt ideale in unele cazuri particulare, configuratii de sistem (setarile (de latenta, RAS, CAS) pt memorii, valorile pt tensiunile de pe proc samd).

Diesel
15-02-2008, 04:07 PM
mersi de faza cu tensiunile, imi scapase asta. Diseara urmeaza treaba cu BIOS-ul, vad si cu tensiunile si daca nu merge de nici o culoare, vad cum fac sa-mi cumpar alta sursa.

Apare intrebarea: ce sursa sa-mi cumpar? Ce specificatii trebuie sa scrie clar-clar-clarrrr pe ea? :D

slay3r04
15-02-2008, 04:22 PM
vezi sa fie de firma , gen Sirtec , Antec, Fortron , Corsair, si minim de 450 pt ce ai tu acolo.

Shinro
15-02-2008, 06:01 PM
Eu nu m-as arunca sa schimb sursa inainte sa incerc urm dupa update de bios(daca nu rezolvi cu update):

- sa fac un test cu variantiile de tensiune (pun un programe gen cel de la Asus, nTune si SpeedFan sa le scrie in fisiere) cat ma joc., apoi fac o comparatie;
- sa setez valorile manual pt memorii (le aflu de la producator), in loc sa le las pe autodetect;
- sa testez cu memoriile in Dual Channel pe alte sloturi (daca sunt pe 1-3, le pun pe 2-4 si viceversa);
- sa testez cu memoriile in mod non-dual (sloturile 1-2, 2-3, 3-4);
- sa setez manual tensiunea pt procesor(idem PCIX, RAM) si sa o citesc cu mai multe programe. Personal placa mea Asus punea pe proc o tensiune de 1.4 in loc de 1.375 (normal pt E6600), se incingea mai mult si atunci am setat-o manual cu 0.025 mai putin(1.35). Bine, dupa cateva update-uri de bios au reparat.
Poate sa fie si varianta cand tensiunea este mai mica decat cea necesara;
- sa setez functiile de powersaving&overheating pt proc pe disable, eventual fanul la 100%, nu in mod auto;
- ar mai fi ...

Daca nu:

In general te intereseaza ca sursa sa fie: cat mai ieftina :D, de firma, min 500W(pt configuratia ta), sa suporte AMD Athlon64-X2(in cazul tau), garantata 80 Plus, SLI ready, silentioasa, garantie cat mai mare(preferabil 3 ani, poate exista si mai mult).

-SLI ready inseamna ca poate tine 2 placi in SLI(are si 2 alimentari video). Daca planuiesti asa ceva pe viitor(inca o placa video) recomand o sursa >=600W (minimul recomandat de nVidia este 550W)
-garantata 80 Plus inseamna ca are o eficienta(randament) de peste 80%.
Sa o ai mai mare nu inseamna nimic :) daca nu ai eficienta. Adica ea consuma 500W max spre ex, insa dezvolta o putere mai mica. Cam de acum un an, s-a introdus chestia asta cu "80+", adica dezvolta o putere cel putin 80% din cat consuma si este certificat de producator.
(Cutia are stickerele Nvidia Ready si 80 Plus pe cutie arata asa http://www.antec.com/ec/pro_powerSupply.php )
-silentioasa, vezi care e nivelul de zgomot specificat full usage, fanul sa fie de 120mm, au aparut chiar si cu 140mm (nu de 80mm, care e mai zgomotos), sa aiba eventual heat pipes(ca sa degaje caldura mai repede).

Acum un an cand mi-am schimbat configuratia, dupa ce m-am documentat aveam de ales intre Zalman, Seasonic si Antec.
Pe atunci nu aparusera pe la noi surse cu stickere 80 Plus asa ca am cautat o sursa care sa aiba o eficienta mai mare de 80% garantata pe site-ul producatorului si am ales Zalman 600W http://www.zalman.co.kr/ENG/product/Product_Read.asp?Idx=196 pt ca avea si heatpipe, era cu 70ron mai ieftin decat Seasonic, iar Antec avea fan de 80mm. De 1 an merge flawless, este silentioasa, nu inseamna ca maine poimaine nu e posibil sa pice, shit happens, dar am garantie inca 2 ani. Nu am testat-o in configuratie SLI inca (am renuntat la idee, mai bine schimb placa decat sa iau inca una la fel de proasta), dar tine config. mea stabil in mod OC (8800 GTS la 650/900(550/800), proc E6600 la 3.2G(2.4G), memorii la 900Mhz CL4(800 CL5) ).
Acum vezi cum e cu preturile si garantiile, s-au schimbat de atunci.

Diesel
17-02-2008, 10:49 PM
Sa va explic cum am rezolvat pana la urma, in caz ca trece vreunul din voi prin asa ceva:

Azi am dus unitatea in service; dupa 4 ore de schimbat sursa, RAM, procesor, instalat optimizare dual core, bagat prin 3D Mark, reinstalat driveri, update de BIOS etc. etc., s-a dovedit ca problema era de la placa de baza (ASUS M2N-X), care se pare ca mergea bine in jocuri cu un procesor mai slab, dar cand ii puneau inapoi 6000+-ul, iar facea figuri.

Acum am o placa de la Gygabite, totul ruleaza excelent. A mai ramas problema cu softul pt placa video, nTune, la care nu se mai deschid setarile pt turatii cooler, overclocking, etc.

Diesel
18-02-2008, 01:06 AM
edit: am rezolvat si cu meniul cu turatiile pt coolerul placii video :)

Shinro
18-02-2008, 01:41 AM
Sa va explic cum am rezolvat pana la urma, in caz ca trece vreunul din voi prin asa ceva:

Azi am dus unitatea in service; dupa 4 ore de schimbat sursa, RAM, procesor, instalat optimizare dual core, bagat prin 3D Mark, reinstalat driveri, update de BIOS etc. etc., s-a dovedit ca problema era de la placa de baza (ASUS M2N-X), care se pare ca mergea bine in jocuri cu un procesor mai slab, dar cand ii puneau inapoi 6000+-ul, iar facea figuri.

Acum am o placa de la Gygabite, totul ruleaza excelent. A mai ramas problema cu softul pt placa video, nTune, la care nu se mai deschid setarile pt turatii cooler, overclocking, etc.
Sincer, pt. mine nu e deloc o surpriza ca a fost de vina placa de baza Asus. Puteam sa zic Asus sux ca trecusem printr-o poveste asemanatoare si sa ma ard, la fel de bine putea sa fie de la memorii, sursa sau bios.
Congratz, imi pare bine ca s-a rezolvat. (Bine ca nu te-ai aruncat sa iti schimbi sursa degeaba.) Insa wow, ce firma, ce service ai avut de ti-au testat fiecare componenta si au fost si de acord sa iti schimbe placa de baza.

Oricum ai schimbat placa de baza, mi se pare normal sa nu mai mearga. nTune vrea sa fii de acord ca folosesti OC pe propria raspundere, asa ca reinstall si Accept, doar ai schimbat ceva in configuratie.
Nu te astepta sa poti face toate tweak-urile/sa verifici toate temp/tensiunile pe care le faceai cand aveai Asus, nTune e incompatibil cu Gigabyte sau invers, DAR turatia si OC-ul placii video le poti face in continuare cu nTune.
Restul tweak-urilor care nu tin de placa video le faci cu EasyTune5 de la Gigabyte.

Daca reinstall-ul nu da rezultate pe calea normala ...

Dupa ce dai Uninstall nTune, sterge tot ce se afla in Program Files\nvidia ... \nTune (da un search, eu am spre ex. 2 directoare cu ntune in Vista x64, nu mai tin minte daca l-am lasat sa se instaleze default). Apoi in 'regedit' (Start->Run) cauti tot ce tine de "nTune" si stergi. Si e bine sa faci un autosave (Export) in caz ca stergi ceva aiurea (repari cu Import). Dupa care, reinstalezi, ultima versiune de pe nvidia.com, daca nu pe aceea o aveai instalata.
Daca nu reusesti cu ntune exista si Riva Tuner (http://downloads.guru3d.com/download.php?det=163) . Nu te astepta sa fie perfect, nici nTune nu e, dar e free, stie sa faca OC si sa seteze turatia si chiar mai multe decat nTune.

Edit: Scuze m-am apucat sa scriu reply-ul, m-am prins cu altele, l-am term de scris mai tarziu si nu am mai verificat daca s-a mai postat, insa poate gasesti folositoare si alte chestii din postul asta.

Diesel
18-02-2008, 09:55 AM
:D Stai linistit, ca placa de baza am platit-o, ca era cumparata din alta parte. Orice alta componenta sa fi fost in neregula si mi-ar fi schimbat-o, dar fiiix placa de baza nu era de la ei :D La nTune nu-mi apareau setarile pt turatii si incavreo doua setari ca nu dadusem click pe un "Accept agreement terms bla bla".