PDA

View Full Version : volumetrie text



matcha
01-08-2002, 05:03 PM
Salutare doctorilor 3d

Am gasit in sfarsit ceea ce cautam de mult. Un forum 3D.
Sunt un incepator intr-ale modelarii 3D. Am o academie de design la baza dar sunt "ciung" in 3D. Pana acum cu 2D din greu.... dtp, prepress etc. Bryce este singurul pe care-l stiu bine. Dar...este prea putin.
Maya este ceea ce vreau sa stiu. M-am familiarizat cu comenzile de navigare etc si cu concepte nurbs, polygons, subdivision, etc.
Am mai intrebat in stanga si in dreapta si se pare ca documentatia pe care am obtinut-o (a se citi Maya help.pdf) este in cel mai bun caz insuficienta.
Asha ca iata ce vreau sa stiu cu bunavointza dvs.

Am un text curves in Maya. Vreau sa fac o volumetrie si nu prea tine. Sunt obiecte disparate si se comporta total aiurea.
Care este marele secret ?

Anticipat cu multumiri

VALI
01-08-2002, 05:08 PM
stiu ca n-are legatura prea mare cu postul tau (eu lucrez in max si din maya nu stiu nimic), dar zici ca te pricepi la 2d...poate ne aratzi si noua ca asta e forum de 3d si 2d ...exista sectiuni unde te asteptam cu ceea ce ai produs ca sa te si putem cunoaste un pic...
sunt convins ca sanctuary spre exemplu care este maya modeling (si este bun bun) te va ajuta in problema pe care o intampini
bafta!

matcha
02-08-2002, 11:25 AM
Vali, multzumesc de "raspuns". Am sa tin cont de sugestie. Ma descurc mai greu cu organizarea forumului (este destul de complex pentru cineva care participa in premiera). Dar cu sigurantza ma voi adapta. Astept in continuare un doctor 3Dmodeler.

RAiNER
02-08-2002, 11:49 AM
doctor nu sunt .. desi a existat un doctor cu numele RAiNER :)

la ce te referi cand zici volumetrie ?
eu nu am facut acedemie de design(inca) si nu imi suna prea cunoscut termenul asta .. adica nu stiu exact despre ce e vorba ...

imi aduce cu volumetrics din engleza care e cu totul alta manacare de peste ....


deci lumineaza-ma si pe mine si poate te ajut cumva ...
:jump:

VALI
02-08-2002, 12:08 PM
in max ca sa obtii un text cu volum creezi textul si ii dai extrude...nu vad de ce in maya ar fi altfel...ia incearca si vezi
asta daca am intzeles eu ceea ce urmaresti

matcha
02-08-2002, 04:08 PM
pentru Rainer : volumetrie inseamna ceva care are volum. Se foloseste mai ales cand vorbim de lucruri care uzual au doua dimensiuni si atunci trebuie specificat "3D-ul". In fond este o conventie.


pentru vali : treaba cu "extrude" la Max o stiu. Insa lucrurile nu stau chiar asa pentru Maya. Literele sunt facute din curbe negrupate (nu stiu daca se aplica acest concept de grup eficient?) iar in momentul in care aplici extrude (da exista si la maya) se produc deformari majore. Singura metoda mai apropiata (pe care o stiu eu) este de a duplica textul si de a asocia pe rand curbele echivalente si apoi loft. Rezultatul este total nefast. Pentru ca rezulta o "volumetrie" (scuze!) din "tabla". Sa spunem similara cu cea din Corel (extrude) dar fara fete. De fapt asta este si problema ... Literele nu au fete!. Or eu stiu ca se poate simplu in Max. Normal ar fi si in Maya... Cam esta e treaba. Vreau cu Maya!

Sanctuary
02-08-2002, 10:36 PM
matcha hehe ... ai mult de mers omule ... ai mare grija folosesti termeni prea pomposi pentru ceea ce este de fapt cea mai de baza chestie :)


sa imi explic cea mai usoara chestie. Du-te la meniul Create si click pe patratzelul din dreptul lu` Text, fii atent ca checkbox-ul din dreptul lu` Type] sa fie pus ca Curves si apasa butonul Create. in finctie de felul tipul poti sa iti setezi o groaza de optiuni pe care nu are rost sa le explic eu aici.


ok acum in scena ai un text care este 2D (Pic 1), selecteaza tot textul si du-te la Edit->Duplicate-> patraztel. Acum din meniul Edit al ferestrei astea mici alege Reset Settings. vezi (Pic 2) pentru setari. Dupa ce ii dai Duplicate.

Acum Surfaces->Loft->patratzel, fa si aici chestia cu Reset Settings. Selecteaza ca in (Pic 3) si dai Loft ... acum ar trebuie sa obtii ceva ca in (Pic 4).

Apasa tasta 5 de la keyboard si o sa ai ceva ca in fig (Pic 5) (scuze daca stiai deja). Selecteaza ca in (Pic 6) si Surfaces->Planar->patratzel,fa si aici chestia cu Reset Settings. (Pic 7) ... dupa ce apesi pe butonul Planar Trim o sa ai ceva ca in (Pic 8)


cam asta e toata chestia fa si pentru restul literelor si vreau sa imi arati. (ai drija ce faci cu litera e :) )

Sanctuary
02-08-2002, 10:39 PM
Pic 2

Sanctuary
02-08-2002, 10:41 PM
Pic 3

Sanctuary
02-08-2002, 10:43 PM
Pic 4

Sanctuary
02-08-2002, 10:45 PM
Pic 5

Sanctuary
02-08-2002, 10:47 PM
Pic 6

Sanctuary
02-08-2002, 10:48 PM
Pic 7

Sanctuary
02-08-2002, 10:49 PM
Pic 8

Sanctuary
02-08-2002, 10:53 PM
am scris toata chestia asta in graba ... si sunt sigur ca sunt o groaza de greseli pe acolo ... sfatul meu treceti cu vederea :)

RAiNER
02-08-2002, 11:25 PM
Un pic mai simplu este sa alegi optiunea "Poly" cand creezi textul ... adica dai pe patratelul de la Create - Text

daca alegi poly iti va aparea pe langa curbe si o suprafata poligonala la care poti da click-dreapta pe ea , FACES selectezi cu drag toate fetele si dai Extrude faces ...

potzi sa mai dai cevel si alte asemenea ...


parca maya 4.5 are optiuni ceva mai avansate pt. asha ceva ...
adica pt. beveluri si marginile literelor ....

VALI
03-08-2002, 08:37 AM
n-am nimic cu maya dar in max sau viz faceai un text d'asta in 5 secunde...dar are si maxu' belelele lui...

RAiNER
03-08-2002, 11:48 AM
pai mei vali daca face cum am zis eu ii ia sub 5 secunde :)

asta daca nu doarme cu mouseul in mana ...


:jump:

matcha
05-08-2002, 12:59 PM
ti-am urmat sfaturile. A iesit OK. Cred. Chiar am improvizat putin deoarece nu imi placea detaliul. Asa ca am triplat nr de puncte(?) la litera "e" .
Referitor la export. Stiu ca trebuie sa incarc plug-uri pentru a obtine un format gen .dxf sau altele. Insa obiectul text nu comporta ca un tot. Ci contine suprafete separate. Probabil se face o "sudura intre diferitele suprafete...
Poate ai o sugestie in acest sens.
Multzam inca o data ..

matcha
05-08-2002, 06:07 PM
Cum spuneam am testat "sudarea" fetelor de corpul literei.
Cu attach din Nurbs. Imi da un mesaj de eroare de genul " nu e bun cu suprafete trimm-uite". Imi recomanda la help sa produc niste isoparm-e pe care sa le sudez. suna pe aproape?

Sanctuary
05-08-2002, 10:48 PM
pai vezi tu ce este cel mai frumos la Maya, ca poti face alesi lucru in n feluri. Eu ti-am explicat cum se face cu setarile default, problema cu NURBS este parametrizarea asa ca mai bine renuntza la NURBS si treci la poly si o sa fie mult ma simplu si mai usor.

matcha
06-08-2002, 03:01 PM
Thanks Sanctuary!

Am testat poligoanele. Adica am convertit suprafetele si curbele Nurbs. Functioneaza. Am mai incercat prin metoda simpla de extrudere din suprafete poligonale. Este mai bine. Deoarece in primul caz imi rezultau suprafete care nu fileaza perfect la muchii.
Totusi in acest caz (de sudare a muchiilor intre poligoane) este vreo solutie?

Sanctuary
07-08-2002, 12:26 AM
ai 2 variante :

Edit Polygons->Merge Multiple Edges
Edit Polygons->Merge Edge Tool


modul de functionare il gaseste in help

coremi
07-08-2002, 10:26 AM
sunt atat de fericit ca nu fac Maya !!!! :D :jump: :D

RAiNER
07-08-2002, 11:05 AM
coremi: de ce ???


e prea grea maya ?? :D :jump:

coremi
07-08-2002, 11:11 AM
nu ma simteam in stare sa lucrez cu un soft atat de adevarat !!!:D :jump: :D
just joking

matcha
07-08-2002, 07:50 PM
Ma derutati domnilor! Este maxu' mai bun? Lightwave cumva. Cred ca este chestie de hobby. Din cate am citit pe ici pe colo sunt o multime pro si alta contra. Oricum ca praslea sunt cu urechi si ochi (mai mult) la voi. Palmaresul unuia sau a altui soft este un criteriu demn de luat in seama? Ma refer la productii int'l. Sau usurintza in utilizare ? Voi avetzi cuvantul ...

RAiNER
07-08-2002, 10:16 PM
dupa productii in nici un caz ... degeaba softu poate ca tu nu o sa ajungi la nivelu ala prea curand ....

usurinta in utilizare depinde de cate ore petrec in fatza softului si de preferinte :)


coremi : BIG LOL !

matcha
08-08-2002, 10:11 AM
Scuze Sanctuary pentru mica deruta, Eu tot la Maya raman. (Sic)
@@

Machu
15-12-2002, 10:36 PM
@@ :jump: MAX RULES:jump: @@
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

brunner
15-12-2002, 11:03 PM
V-ati trezit si voi vorbind in thread..

VALI
16-12-2002, 09:45 AM
closed!!