VisualART Forum  

Go Back   VisualART Forum > VisualART Works > 2D Graphics > BD | Comicstrip | Manga

BD | Comicstrip | Manga Bine ai venit in lumea benzilor desenate!

Reply

Thread Tools Rate Thread
Old 08-10-2007, 10:56 PM   #1
Axle Munshine
VA member

Axle Munshine's Avatar

BD Made in Serbia

In acest post va fi anunturi si prezentari BeDeiste din Serbia,o tara vecina Romaniei,cu o istorie BD bogata si stralucitoare.In circumstantele actuale,si avand in vedere situatia BD in zona Balcanica,aici in Serbia se naste un noul Golden Age de BD...Sincer sper ca si in Romania BD se va "naste" din nou BD si va fi recunoscute ca Arta,cu mare A,cea ce si merita...Entusiasmul exista,oameni exista,avalansa deja a inceput...
Pentru inceput iata ce ne pregateste ed.Marketprint din Novi Sad pentru Salonul de carti din Belgrad in sfarsitul lunei acesta...
Attached Images

Axle Munshine is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2007, 12:25 AM   #2
Axle Munshine
VA member

Axle Munshine's Avatar

Astazi a aparut si vol.2 de Casta de Metabaroni(ed.Beli Put-Belgrad),cu ep.5-8 si cu schitele lui Z.Janjetov inedite.O imensa carte de BD,328pg.,color,A4,Hard cover.Pretul app. 22euro

Acest serial,adica Casta Metabaronilor,va fi continuat.Pe Gimenez ca desenatorul il va inlocui Zoran Janjetov,deci schitele inedite din aceasta carte sunt premiera mondiala acestuia.
Attached Images

Last edited by Maxim; 08-06-2008 at 03:30 PM.
Old 11-10-2007, 01:21 AM   #3
Axle Munshine
VA member

Axle Munshine's Avatar

A aparut no.1034 de revista Stripoteka(Oct.'07)(Ed.Marketprint-Novi Sad),una dintre cele mai vechi si longevive reviste de BD in zona si chiar si in Europa.
Din sumar:
-L'Histoire Secrete IV "Les cles de st.Pierre"(Pecau/Pilipovic)
-Kran(Herenguel)
-Povestiri din Barselona(Pellejero)
-Titeuf(Zep)
-Hagar(Browne)
...si un scurt text despre Salonul international de BD de la Belgrad...
Attached Images

Old 11-10-2007, 10:30 AM   #4
Badmofo
VA member

Dumnezeule !!! La noi nici nu vreau sa ma gandesc pe cand voi apuca sa vad asa ceva.
Se vand ? Asa e de mai multa vreme sau acum a explodat bd/comics si la ei ?

P.S. I hate you ! :D
Old 11-10-2007, 08:16 PM   #5
Axle Munshine
VA member

Axle Munshine's Avatar

Quote:
Originally Posted by Badmofo
Dumnezeule !!! La noi nici nu vreau sa ma gandesc pe cand voi apuca sa vad asa ceva.
Se vand ? Asa e de mai multa vreme sau acum a explodat bd/comics si la ei ?

P.S. I hate you ! :D
Asa este de aproape 70 de ani,cu scurte si mai lungi intreruperi,cele mai dure cu razboaiele,mondial si civil.Prima "explozia" de BD in Serbia si exYu a fost in anii '30,cind a aparut o multime de reviste si autori.Tot sa sfarsit cu al II razboi mondial.A doua ''explozie" de BD a inceput chiar la sfarsitul anilor '50,si cu mici oscilacii a durat pana la razboiul civil in exYu la inceputul anilor '90.Numai scurt,tirajele au fost de la zeci de mii pana la sute de mii de ex.,nenumarate reviste,albume,editori,autori,a aparut aproape tot ce merita de BD din intreaga lume...Toate amanunte cu multe detalii sper ca va apare curand in Romania intrun text despre BD Yu si Sirbesc.E deja scris si asteapta sa apare,sper ca va fi interesant pentru toti in RO.
"Explozia" de BD cea actuala a inceput din anii '90,si sa speram ca nu mai va fi intrerupta niciodata... ;)
Old 12-10-2007, 12:51 AM   #6
Axle Munshine
VA member

Axle Munshine's Avatar

Here we go again...
No.8 de magazin de Arta 9.,Strip Pressing(SIIC-Nis),a aparut si ne aduce o multime de BD si texturi de BD de autori sirbi si din exYu.La ora actuala este unicul magazin care publica numai BDuri de autori din fosta YU.Peste 20 de autori de BD si 9 texturi despre BD in 80 de pg.(hartia lux,A4),coperta de Aleksa Gajic...
Attached Images

Old 12-10-2007, 05:35 PM   #7
zubaida
N00b

Impresionant, totul pare de o calitate excelenta, si autorii, si tiparitura, si tot. Ar trebui sa ma apuc sa invat sarbeste...
zubaida is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2007, 07:05 PM   #8
Axle Munshine
VA member

Axle Munshine's Avatar

Quote:
Originally Posted by zubaida
Impresionant, totul pare de o calitate excelenta, si autorii, si tiparitura, si tot. Ar trebui sa ma apuc sa invat sarbeste...
...zubaida,nu ai regreta,deloc... ;)
Old 17-10-2007, 12:43 AM   #9
Axle Munshine
VA member

Axle Munshine's Avatar

Politikin Zabavnik(Politika-Belgrad),magazin saptamanal, deja a implinit 68. si a intrat in anul 69. Este un magazin de respect,nu numai pentru Serbia,fenomen cultural si educational,unic in Europa.De a lungul anilor precedenti a trecut prin multe schimbari si tulburari,dar a fost si a ramas unicul magazin pentru cei de la 7-107 ani... :thumbsup:
Din punctul de vedere BeDeistic,PZ a editat aproape tot ce este important in BD mondial.O multime de BD,stripuri,autori excelenti,texte de BD,si multe alte...
In anul acesta a fost in premiera publicate cele mai noi BD ale lui Hermann,chiar "Africa" ca premiera mondiala.PZ este tiparit pe hartie de calitate si este in color.Iata cateva ultime numere...
Attached Images

Old 19-10-2007, 07:30 PM   #10
Maxim
Artministrator

Maxim's Avatar

Cel de-al treilea Zabavnik este unul special "Vlad Tepes" de Hermann si Yves Huppen.
O editie romaneasca ar fi fost cel putin fireasca, dar...

INFOrum dreamworld.syndicart.net Sanki sanki.syndicart.net
AH, BD! ahbd.syndicart.net
Maxim is offline   Reply With Quote
Old 20-10-2007, 12:20 PM   #11
Badmofo
VA member

Damn, ce de good stuff !
Iar Vlad Tepes... Din pacate, ma indoiesc ca s-ar vinde.
Old 20-10-2007, 05:32 PM   #12
Maxim
Artministrator

Maxim's Avatar

OK.
CE s-ar vinde?
(de ce se vinde in Serbia, nu discutam pentru ca la ei se cumpara orice gen ;))

INFOrum dreamworld.syndicart.net Sanki sanki.syndicart.net
AH, BD! ahbd.syndicart.net
Maxim is offline   Reply With Quote
Old 22-10-2007, 03:12 PM   #13
Rork
VA member

Rork's Avatar

Quote:
Originally Posted by Badmofo
Damn, ce de good stuff !
Iar Vlad Tepes... Din pacate, ma indoiesc ca s-ar vinde.
Da' de ce nu s-ar vinde albumul cu Vlad Tepes la noi? Adica in exYu Da dar la noi Nu?

Eu am spus intotdeauna ca a publica BD cu tema istorica e o modalitate f. abila de a-i convinge pe parinti sa investeasca in asemenea publicatii, o modalitate de a-i impiedica pe invatatori/profesori sa descurajeze frecventarea acestui gen de catre copii si o modalitate de a diversifica optiunile noii generatii care ramane prizoniera comicsurilor americane cu super-eroi, mai ales cand sunt stimulati sau le sunt tolerate aceste lecturi si de parinti si de cadre didactice.
Desigur n-am o cercetare in spatele acestui punct de vedere, e doar o intuitie a mea, combinata cu experienta copilariei mele, desi parintii mei au fost intotdeauna simpatizantii genului...

Mai pe scurt si mai simplu spus, vreau sa-l vad si eu pe adultul ala din Romania care ii refuza sau interzice fiului/nepotului sau lectura unui album cu Decebal/Burebista/Mihai Viteazul/Iancu de Hunedoara/Vlad Tepes pe motiv ca e o prostie.
Rork is offline   Reply With Quote
Old 22-10-2007, 07:43 PM   #14
Eric
Admin4Ever

Eric's Avatar

Vorbind cu sufletul de BDist: Bineinteles, de ce nu sar vinde?

realitatea insa de obicei arata cu tot altfel: daca publicul roman inca nu este "educat" cu BDele, si tot mai crede in a "invata copii prostii" dandule un Bdeu de citit, riscul ramane la editura si la cel cu curaj sa scoata pe piata astfel de BDele:

Un visionar cu banui, care e de acord sa faca poate minus 5 ani, pana creste o generatie noua, care invata ca BD este cultura si educatie cu minte, si piata se dezvolta. Unde gasesti asa ceva?

Visez si eu, nam voie

PS: Am mai spuso odata, nu este Romania singura natie din europa care nu isi creste publicul BDist si nu se dezbvolta piata de BDele pentru adulti. Sunt mai multe tari si vest europene, care au acelasi probleme.
Eric is offline   Reply With Quote
Old 25-10-2007, 03:53 PM   #15
Vicar
VA member

Vicar's Avatar

Eu merg pe premisa ca banda desenata este de fapt ... un film pe hartie (mai accesibil si mai usor de realizat), unde partea audio (muzica, voci, efecte sonore) apar in continut sub forma binecunoscutelor bule de text, de orice gen ar fi ele. (Recent am vazut pe un site - nu-mi mai amintesc unde - o incercare de bd cu sunet, voci si efecte, in care imaginea statica dura cat timp se consuma vocea. Singurele miscari erau zoom-uri, translatii, panoramari, ... dar cred ca era ceva in stadiul de pionierat. Momentan, nu vad inca conexiunea practica dintre un album bd si un cd cu sunete. Poate in viitor.)
Filme sunt scurte sau lungi (metraje), comerciale si de arta. Sa luam lungmetrajele.
Imaginati-va un regizor de actiune/suspans si unul de arta facand amandoi ... Vlad Tepes (ca tot veni vorba). Ar rezulta diferente enorme intre ele, fiecare regizor aducand in filmul sau, - datele, scenele si actiunile vizate genului pe care-l reprezinta. Nu discut care ar fi mai bun, mai interesant, mai vizionabil la final... si de ce?! Ma refer la un alt factor al ecuatiei, deloc de neglijat: Producatorul care scoate pe piata acel film.
Cine este producatorul? Este unul mare, cunoscut, puternic in bransa, care daca pierde - jucator se numeste, ... sau unul mic, necunoscut, subtirel la buzunar, care tremura pt. orice mie de euro sau dolari?
Deci!
Alegeti producatorul si ganditi-va: -De care varianta a filmului respectiv credeti ca ar fi interesat? Oare ce vrea el? Ce interes direct si firesc are? Educatia si cultura unui grup restrans de interesati (indiferent de natia lor), sau luminile reflectoarelor si ale blitz-urilor, in ideea ca vilele, jeep-urile si vacantele in Caraibe sunt "maruntisuri colaterale"?
S-o luam asa si sa ne punem problema. Banda desenata e un film pe hartie! Iar cum in viata e pe bani (asta e!), faceti relatia cu fiecare punct de mai sus.
Personal, cred ca e deja gresit sa-mi mai pun problema: -Ce-mi place mie, pt. propriul sertar?
Corect e: -Sunt in stare? Sunt pregatit pt. afirmare? Daca da, ce ar putea sa le placa altora, ... si aditional, sa-mi iasa si mie ceva din asta? Nume, bani, glorie, ... fiecare ce-si doreste.
Pt. ca, dragi prieteni: e drept, fiecare ne facem datoria la job-ul nostru cotidian "for living" (vorbesc de cei ce lucreaza).
Dar la fel de drept e ca... publici nu publici, vremea artistului trece (si e valabil si pt. cei mai tineri).
Am studiat destul de bine VA-ul. Sunt convins ca un sfert dintre artistii de aici pot fi fara doar si poate, artisti bd consacrati. Amintind vorba unui cunoscut din media: -Suntem in Romania si asta ne ocupa tot timpul! ... cred ca totusi, vina este in mare parte a noastra si nu trebuie sa dam vina pe publicul needucat din Romania. Ati vazut vre-un album bd de autor roman "ADEVARAT" pe piata (vezi ghilimeaua), care nu s-a vandut din cauza ... inculturii maselor?
Personal, incerc sa recuperez multi ani pierduti ... din indolenta si prostie. Sper sa-mi iasa.
(Cand l-am intrebat pe Maxim de edituri, am stiut de ce?! Sunt convins ca atunci cand va dori, imi va raspunde.)

Bookmarks

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules