![]() |
|
|||||||
| BD | Comicstrip | Manga Bine ai venit in lumea benzilor desenate! |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread |
|
|
#1 |
|
VA member
|
BD de tradus la noi
Salut ! Daca tot s-a vorbit de albume care ar avea (sau nu) succes la noi, va propun un subiect. Ce benzi desenate credeti ca ar trebui sau ati vrea sa se traduca la noi? Raspunsurile ar fi interesante pentru eventualii editori. Si pentru ca lucrurile sa fie si mai realiste, sa presupunem ca editorii respectivi isi propun sa publice, pentru inceput, albume alb-negru. Chestiune de costuri. Sunt tare curios sa aflu raspunsurile voastre. Cele bune, Florin Leodor Danila |
|
|
|
|
|
#2 |
|
VA member
|
eu merg pe bedelele comice: Asterix, in primul rand, iar pt sufletul meu si pt generatia asta eu zic ca ar merge Titeuf, la nebunie.
Alb-Negru? hmmm Frank Miller, klar ar rupe....... |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Artministrator
|
Asterix si Titeuf sunt color.
Din Europa: un titlu "cu promovare" este PERSEPOLIS. Din SUA: Miller, Eisner, Caniff... Din Japonia, Coreea: Manga
|
|
|
#4 |
|
VA member
|
Persepolis nu e suficient de bine desenat ca sa se vanda in Romania. Maxim, esti un veteran, ar trebui sa stii deja asta...
Ce se vinde aici (spun asta bazandu-ma pe experienta saloanelor BD trecute) sunt brandurile deja cunoscute si apoi desenul frumos, pe care cititorul de rand il priveste uimit: "cum o fi desenat asta?..." Degeaba ai o poveste senzationala daca desenul nu impresioneaza. Lista de propuneri (las brandurile deoparte) Sergio Toppi - orice Alberto Breccia - Mort Cinder, A Certain Daneri Frank Miller - Sin City Toth/Bernet/Abuli - Torpedo various - Batman Black & White (doua volume) Will Eisner - The Spirit (stiu, trece pe culoare de la un moment dat...) Hugo Pratt - Corto Maltese (s-ar putea sa fie prea "artistic" pentru publicul autohton) Van Hamme / Rosinski - Le Grand Pouvoir Du Chninkel Moebius - Le Garage Hermetique (cred ca prima versiune era A/N) Comes - Silence, Ergun l'Errant Jeff Smith - Bone Jose Munoz - Alack Sinner Daniel Zezelj - Congo Bill Jiro Taniguchi - orice Guido Crepax - Valentina Brian Michael Bendis - Fire/Goldfish/Jinx etc. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
VA member
|
Grr, am uitat sa pun mai multi mangaka, in afara lui Taniguchi...
Masashi Kishimoto - Naruto (s-ar vinde ca painea calda) Hiromu Arakawa - Fullmetal Alchemist (alt titlu mass market) Naoki Urasawa - Monster, 20th Century Boys Akio Tanaka - Shamo / Coq de Combat Satou Shuho - Say Hello To Black Jack Alte serii interesante dpdv comercial: Death Note, Bleach, Nana... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Artministrator
|
iata doua criterii: brand si desen
Eddie, tu te bazezi pe impresiile de la saloane sau si pe vanzarile de albume cu aceste ocazii? Brandurile prezentate sunt cunoscute mai mult de...cunoscatori. Insuficient ca...tiraj. Iar desenul este pentru "necunoscatori"...Asta ar mai atrage ceva public. Dar fara poveste, hmmm... nu stiu daca-l poti retine.
|
|
|
#7 |
|
VA member
|
Singurele "branduri" sunt (poate) Sin City si, in ramura manga, Naruto si Fullmetal Alchemist. Am precizat deja ca "las brandurile deoparte"...
Daca as avea bani pentru o asemenea aventura, mi-as pune in primul rand problema: ce public vreau? Ce fel de afacere vreau? Tintesc catre un public cat mai larg sau catre un public avizat? In ambele cazuri, care va fi calitatea albumelor pe care le tiparesc aici? Cat vor costa? In cazul publicului cunoscator, de ce ar cumpara ei traducerile in locul originalelor? (un Tintin in original costa aici cel mult 450k, iar Tintin-urile traduse sunt cam 300k si diferenta de calitate exista) In cazul publicului larg, care e calitatea pe care mi-o permit in conditiile unui pret minim? Sincer, eu unul cred ca nu exista decat doua alternative: fumetti/manga (mass market) sau albume luxoase (colectionari). Pentru ca fumetti/manga sa functioneze, trebuie sa inunzi piata cu produse si sa mentii productia mult timp, ca oamenii sa se obisnuiasca si sa prinda gustul. Nu cred ca isi permite cineva sa creeze o altfel de piata in Romania. Piata de colectionari e mult mai mica dar ar putea functiona in conditiile unor tiraje mici, cu produse a caror valoare perceputa e foarte mare ( vezi fenomenul Collector's Edition in jocuri, dvd-uri, muzica, ba chiar si comics - Absolute Editions spring to mind... )Just my (pessimistic, as usual) two cents. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
VA member
|
Multumiri pentru aceste prime interventii.
Albume (comice) pentru copii s-au mai tradus. Au fost incercari Asterix, Lucky Luke... nu stiu de ce n-au mers. Eu m-as orienta pe albume mai "adulte", desi nu pana la cele cu bulina rosie :D Topii si Breccia sunt dintre preferatii mei, dar mi se par prea artisti pentru publicul nostru virgin. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Artministrator
|
O voi lua inaintea editorului si-ti raspund deja, ideal:
- un public...care este (cat mai larg si avizat) - calitatea hartiei conteaza; vor fi A/N - traduceri? sunt putini cei care CITESC cu adevarat in engleza, ca sa nu mai zic de franceza (evident, traducerile tebuie sa fie...cum n-au mai fost! corecte, inteligente, atragatoare) - luxosul n-are legatura cu demersul asta! periodicitatea poate fi una lunara IN MEDIE, in sensul ca pot fi aparitii multiple (simultane); inundatia nu se face de un singur editor - nu repede, oricum - piata de colectionari, ca si altele, e mica, da; nu se editeaza numai pentru ei; collectables pot ajunge si produsele pe care incerc sa le definesc aici
|
|
|
#10 |
|
VA member
|
Toppi si Breccia nu prea ai de unde sa cumperi nici in Bruxelles, cu atat mai putin in Bucuresti.
Pe langa calitatea indiscutabila a desenului, asta ar fi un motiv pentru care pasionatii de desen (nu doar de BD) sa-i cumpere. Iar daca editiile sunt unele cu suport biografic, cu interviuri, cu schite si o prezentare a metodologiei de lucru, asta ar ridica si mai mult stacheta. Ganditi-va la Criterion Collection - are publicul ei... Odata atras, acel public revine. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Artministrator
|
O carte, de sine-statoare si nu oricare, despre arta si tehnicile BD, este fara nicio indoiala, un MUST!
Cine o va scoate primul, va face un "act de cultura" - chiar daca nu recunoscut de multi imediat.
|
|
|
#12 |
|
VA member
|
scott mccloud, maybe?
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Artministrator
|
o, da!
traducerea incepe in momentul in care avem un gest de bunavointa din partea unui editor ba chiar putin inainte;)
|
|
|
#14 |
|
Admin4Ever
|
Personal asi propune la inceput, a se concentra asupra unui fir rosu. Nu un mix de a publica diferite producte din diferite tari si stiluri.
Personal asi incepe cu a cumpara licenta la o intreaga serie, de exmplu o serie franceza. Mici exemple: Trolls de Troy, Aquablue, Gipsy. Serii care sunt cumparat de un public cat mai larg si care sunt deja duse cu succes la un anume numar. In felul acesta legi un public mai larg si iti faci un nume serios. Cu timpul expandezi si pe mai multe stiluri, american, japonez, etc. Inca o propunere serioasa: Tipareste albume si serii de care esti convins, atat ca afacerist cat si ca iubitor si cititor de BDele. daca incepi doar sa gasesti produsul unic care aduce succes, cu siguranta nu il vei gasii si cu greu vei gasii succes. Si o editura are nevoie de o viziune, se recunoaste rapid daca nu are asa ceva. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
VA member
|
Foarte de acord in ceea ce priveste nevoia unei viziuni. Viziunea mea e destul de clara - o colectie de elita, in conditii grafice impecabile, cu autori "cult" si cu un aparat biobibliografic competent. Ceva dupa care sa jinduiesti si care sa te faca sa te simti mandru ca esti unul din cei 500-1000-2000 de proprietari ![]() Despre o intreaga serie - in loc sa risc totul pe o singura carte, as prefera sa public mai multe stiluri diferite si, eventual, genuri diferite. De exemplu, nu suport Aquablue, Trolls ma amuza moderat si imi place Gipsy. Sunt sigur ca mai sunt si altii in situatia asta... Daca firul rosu de care pomenesti e calitatea grafica si narativa, eu zic ca e suficient. In plus, eu unul prefer povestile cu cap si coada. Macar si pentru ca urasc sa citesc "va urma..." ![]() |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| Thread Tools | |
| Rate This Thread | |
|
|